spot_img

Prestolonaslednik domaćin promocije knjige o kralju Aleksandru i u Kraljevskom dvoru

Beograd, 17. oktobar 2024. – Povodom 90. godišnjice atentata u Marselju i sa željom da se i dalje čuva uspomena na njegovog dedu, Nj.V. Viteškog Kralja Ujedinitelja, Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar bio je domaćin promocije knjige „Kralj Aleksandar I Karađorđević (1888 – 1934)“, autora Momčila Vukovića Birčanina, pokojnog oficira Kraljevske vojske Jugoslavije, održane danas u Kraljevskom dvoru. Pokrovitelj ovog izdanja knjige je upravo Njegovo Kraljevsko Visočanstvo.

„Kralj Aleksandar I bio je veliki vizionar, vladar u službi naroda i otadžbine. Ceo svoj život stavio je u temelje države koju je gradio, a čiji je glavni i najpredaniji čuvar bio. Posle tragedije u Marselju, Jugoslavija je izgubila velikog Kralja, onog koji je štitio i brinuo o mladoj državipod udarima velikih sila i unutrašnjih problema. Moj deda je prvi uvideo opasnost koja je pretila celom svetu od ekstremnih ideologija koje su bile u usponu. Kao što je želeo da svom narodu obezbedi mir i stabilnost, da ga zaštiti od zla koje dolazi, isto je hteo i za Evropu i svet.

On je i jedna od najklevetanijih ličnosti naše istorije, sa čijeg lika, dela i imena su tek nedavno počeli da se skidaju velovi laži i neistina te da se otkrivaju i na videlo izlaze sva njegova veličina i zasluge, kojih je zaista bilo mnogo. Važno je da čuvamo sećanje na velike ljude poput Viteškog Kralja Ujedinitelja, mog dedu Aleksandra I. Da njegova zaostavština i dalje živi. Ova knjiga je još jedan doprinos našoj nacionalnoj kulturi sećanja i srećan sam što je sada, posle toliko godina, konačno objavljena u Srbiji“, rekao je Prestolonaslednik u svom obraćanju.

Sam datum promocije je simboličan, jer je 17. oktobra 1934. godine telo pokojnog kralja preneto iz Starog dvora u Beogradu u Sabornu crkvu, odakle je on krenuo i na svoje poslednje putovanje, na Oplenac, gde je sahranjen dan kasnije, 18. oktobra 1934.

Promociji, koja je održana u bioskopu Kraljevskog dvora, prisustvovali su i Prestolonaslednikovi sin i snaha, Nj.K.V.  Princ Naslednik Filip i Nj.K.V. Princeza Danica, izaslanik predsednika Vlade Srbije g-din Sava Stambolić, Njihove Ekselencije Ambasadori Argentine g-din Osvaldo Narciso Marsiko, Kraljevine Španije, g-din Huan Hose Sans Aparicio, Rumunije, g-đa Silvija Davidoiu, Češke, g. Jan Bondi, i Alžira, g. Fatah Mahraz, članovi Savetodavnih tela Krune, predstavnici institucija kulture, kao i mnogi drugi ugledni gosti iz sfera privrede, umetnosti, kulture i javnog života Srbije

Knjiga je prvi put objavljena u Minhenu, u Saveznoj Republici Nemačkoj 1974. godine od strane autora. Ovo je njeno prvo srpsko izdanje i predstavljanje domaćoj publici. Autor je bio oficir Kraljevske jugoslovenske vojske, pripadnik konjice Kraljeve garde Nj.V. Aleksandra I, kao i lični sekretar Nj.V. Kralja Petra II nakon Drugog svetskog rata, koji je ovu knjigu objavio s namerom da očuva dostojno sećanje na Viteškog Kralja.

Knjiga je rezultat saradnje Istorijskog arhiva Užica i Ustanove kulture Bajina Bašta. Objavljivanje knjige o Kralju Aleksandru I predstavlja nastavak objavljivanja dela Momčila Vukovića Birčanina kao razjašnjenje temelja naše istorije.

Srpsko izdanje ove knjige priredio je direktor Istorijskog arhiva Užica, gospodin Željko Marković, koji je i otvorio promociju knjige O knjizi i pokojnom kralju govorili su i gospoda Predrag Marković, književnik i član Krunskog saveta, i Dušan Babac, predsedavajući Savetodavnih tela Krune i autor jedne od najsveobuhvatnijih monografija o Kralju Aleksandru.

Gospodin Babac je naglasio da je do pre dvadesetak godina bilo potpuno nezamislivo da u domu koji je Kralj Aleksandar sa puno ljubavi zidao za svoju porodicu, sada pred unukom i praunukom počivšeg Kralja govorimo o Birčaninovoj knjizi, dok se u blizini čukununuk i čukununuka igraju, dodajući da je to pravo pozitivno čudo. „Mi danas srećom ponovo uspostavljamo svoje kontinuitete, simbole, svoje vertikale, a ova porodica je jedan od tih simbola dugog trajanja. Smatram da je ova knjiga jedan značajan kamičak u tom divnom mozaiku koji je i dalje u nastajanju i nadam se da će biti još takvih lepih delova tog mozaika. Da ostavimo neki trag iza sebe.“

Direktor Arhiva g. Marković izrazio je veliku zahvalnost i zadovoljstvo što se promocija ovog dela održava baš u domu Kraljevske porodice, kao najprirodnijem mestu. „Birčanin se tek sada vratio iz izgnanstva, svojoj kući“, rekao je između ostalog. Podsetio je na ostala objavljena Birčaninova dela i izložbe i najavio promociju knjige o Dragoljubu Draži Mihailoviću čime bi opus ovog autora bio zaokružen.

G. Predrag Marković je  istakao da su Birčaninove knjige od izuzetnog značaja, jer je u pitanju “svedok koji ne laže”, te da je za nas “presudno da dobijemo pravu informaciju o sopstvenoj prošlosti”. G. Marković je podsetio i na tužnu činjenicu, da su tokom Drugog svetskog rata, svi spomenici Kralju Aleksandru, kao i drugim članovima dinastije kojih je do 1941. godine bilo preko 200, bili srušeni od strane fašista i nacista na teritoriji svih zemalja bivše Jugoslavije, osim Srbije. U Srbiji su ih sve porušili komunisti, nakon rata. „Opis ponašanja, i ko je rušio spomenike, sledbenici su onih koji su ubili Kralja Aleksandra. Fašisti i komunisti, i to uvek moramo da imamo na umu“.

Prezentacija je završena citiranjem proročkih reči pokojnog kralja Aleksandra: „Misli li ko da nisam svestan opasnosti kojima se izlažem? Ja znam da mogu da poginem. To može da bude nesreća za mene i za moju porodicu, ali to nije važno! Ja nisam na čelu države da sedim skrštenih ruku i vodim računa o svom životu! Kralj mora da izvršava zadatke!“

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.