spot_img

Pčelica na 67. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

Izdavačka kuća PČELICA velikim brojem novih naslova i pratećih programa nastupa na ovogodišnjem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji se održava od 19. do 27. oktobra.

Sajamsku premijeru imaće više knjiga, od kojih izdvajamo izbor iz poezije Ljubivoja Ršumovića „Ršumovanje od A do Šˮ, koju je priredio Goran Marković. Specifičnost ove zbirke, koja na jednom mestu okuplja sve poznate, antologijske pesme najpopularnijeg pesnika srpske književnosti za decu jeste u azbučnom rasporedu pesama. Zatim tu je i zbirka pesama Vlaste Cenića „Zagrl՚te ih pesme mojeˮ, koja predstavlja poetske izraze zahvalnosti pesnicima prethodnicima i savremenicima. Ilustrovana knjiga „Hačiko – priča o vernostiˮ, autora Gorana Markovića, zasnovana na istinitoj priči o vernosti psa rase akita inu, donosi nam duh japanske kulture prve polovine 20. veka.

Pored navedenih, Izdavačka kuća PČELICA između dva Sajma knjiga u Beogradu objavila je veliki broj naslova domaćih autora, ali i prevedene književnosti za decu.

Posle čuvenih romana „Lajanje na zvezde” i „Šešir profesora Koste Vujića” Pčelica je objavila biografske romane Milovana Vitezovića „Kad je Neven bio sunceˮ i „Gospođica Desankaˮ, i drame „Princ Rastko – monah Savaˮ i „Bajka o Vuku i Srbimaˮ.

Edicija biografskih knjiga „Detinjstvo srpske naukeˮ, autora Slobodana Stanišića, obogaćena je sa četiri nova naslova: „Milutin Milanković i osunčavanje Zemljeˮ, „Jovan Cvijić i šapat kamenaˮ, „Mihajlo Pupin i čuveni kalemoviˮ i „Mihailo Petrović Alas i računska mašinaˮ.

Od pojedinačnih naslova domaćih savremenih autora u Pčeličinoj ovogodišnjoj produkciji našla su se dela: „Treća mačkaˮ Vesne Aleksić, „Čarobne krofneˮ Gordane Timotijević, „Lek od breskvinog lišćaˮ Zorice Kuburović, „Trinaesta kapija Rtnjaˮ Borka Brajovića, „Veverpuhˮ Miloša Mihailovića, „Nije kriva Sofijaˮ Jelene Radeka, „Između dva zvonaˮ Nikolete Novak, „Priče sa jastukaˮ Bojana Ljubenovića, „Cajkovićiˮ Lepe Marković, „Dan kao naručenˮ Duška Domanovića, „Hej, zamisliˮ Aleksandra Čotrića, „Pojte mu, Srbi – Cvetnik pesama za decu o Svetom Saviˮ grupe autora, „Pužić koji je verovao u sebeˮ Maje Koraksić, „Morski konjić čitalićˮ Nikolete Novak, „Arči i Dora – U epizodi: Šumsko čudovišteˮ, četiri priručnika o porodici, drugarima, knjigama i razonodi Aleksandre Bojović i edicija „Mitovi i legende naroda svetaˮ sa šest objavljenih naslova koji predstavljaju adaptacije poznatih mitoloških i legendarnih priča različitih kultura.

Među prevedenim naslovima evropske književnosti za decu u produkciji Pčelice ove godine su se našla sledeća dela: serijal edukativnih romana „Čuvari Velike šumeˮ sa tri naslova („Čupavi prijateljˮ, „Pazi glavu!ˮ i „I to se dešavaˮ), roman „Željko i Živko, u epizodi: Maskirani kradljivacˮ, edicija „Umem da čitamˮ sa četiri nova naslova („Dosadne pegiceˮ, „Živa napastˮ, „Neobičan ribolovacˮ i „Pozorišna družinaˮ), ilustrovani roman „Medvedić i Malinicaˮ, „Gricko – priručnik o dinosaurusimaˮ, „Ja sam strašanˮ, „Sneg na moruˮ, „Kad se kuća podeliˮ, „Pa, šta?ˮ, „Ponekad se osećam malomˮ, zvučna knjiga „Deda Mrazˮ, edicija interaktivnih knjiga za najmlađe „Nauči i zabavi seˮ i edicija knjiga za kupanje „Kupalićiˮ.

Sajam knjiga je i prilika za druženje čitalaca i pisaca, zbog toga Pčelica svakog dana na svom štandu organizuje susrete sa piscima i potpisivanje knjiga, a promocija knjige „Zagrl՚te ih pesme mojeˮ, autora Vlaste Cenića, biće održana u Sali „Jovan Jovanović Zmajˮ, u Hali 1a, u utorak 22. oktobra od 12.00 do 13.00 časova.

Prijatelj Pčelice na ovogodišnjem Sajmu knjiga je i čačanska firma Chips Way koja poziva najmlađe čitaoce da dok čitaju omiljenu knjigu, gricnu flips krokodile.

Za sve one koji ne budu u prilici da prisustvuju Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga Pčelica organizuje svoj sajam knjiga na internetu, koji će trajati od 14. do 29. oktobra i na kome će knjige biti dostupne po cenama sniženim do 70%.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.