spot_img

Petar Pismestrović: Uz odlazak Rafaela Nadala jednog od tri teniska mušketira

Još jedna legenda riješila je okačiti reket o klein. Drugi igrač svijeta svih vremena po Grand slam parametrima, nakon sve češćih problema sa svojim tijelom riješio je prestati sa sportom koji mu je značio cijeli život. Sudbina sportaša je da se mogu baviti sportom samo dok to tijelo dozvoljava. A to znači do praga zrelosti, to jest između 35. i 40-e godine. Vrlo rijetki opstanu i nakon toga. Tri najbolje svjetska igrača su vladala tenisom 15 godina i svaki je imao neku svoju etapu i neku posebnu disciplinu. Reger Federer, najstariji od tri mušketira svjetskog tenisa, završio je karijeru u 40 godini nakon nekoliko neuspjelih operacija meniskusa. Osvojio je 20 GS, bio dugo najbolji, tako da se mnogi i danas u njega kunu, iako je u mnogim parametrima zaostao za Nadalom, pogotovu za Đokovićem.

Cijela priča oko najboljeg svih vremena je više medijski pokušaj da se na veličinama još više zaradi. Federer je kralj trave, Nadam je kralj šljake, a Novak tvrdih podloga. Svaki ima svoj omiljeni teren. Roger Wimbledon koji je osvojio 8 puta. Đoković mu puše za vrat sa 7 pobjeda. Nadal je u Parizu na French openu kralj. Ni jedan od ostale dvojice nije ni blizu uspješan na šljaci poput Nadala. 14 njegovih titula je podvig nezapamćen u analima tenisa. Novak je osvojio Pariz 3 puta, a Roger samo jednom. U Melbourneu je situacija drugačija. Tamo je novak ponio pehar 10 puta, Roger 6, a Rafa samo 2 puta. Jeddino su u New Yorku na US openu, podjednaki. Roger je osvojio 5 titula, Nadal i Novak po 4.

Po pitanju dužine na prvom mjestu Novak je daleko ispred svojih konkurenata, baš kao i u međusobnim odnosima pobjeda i poraza.
Ljubitelji tenisa imali su sreću da mogu uživati u majstorijama ova tri velikana, od kojih je na kraju ostao najmlađi, Novak Đoković.

Netko je rekao da poslije njih tenis nikada više neće biti isti. Ma ne bih to tako drastično gledao, dolaze mladi koji itekako znaju igrati tenis. Za budućnost se ne treba plašiti, ali da će se istovremeno pojaviti tri podjednako jaka asa to je već teže očekivati…
Nadal je nakon Federera sišao s pozornice, a jedino Novak ostaje, i u poznim teniskim godinama još uvijek prijeti da se popne na vrh. Nakon sjajne prošle godine ova je bila posnija, ali u njoj je Novak zapravo, imao samo jedan cilj, osvojiti zlatnu olimpijsku medalje. Što je i uspio…

Naravno da je sada pomalo čudno gledati Novaka protiv 15, 16 godina mlađih rivala, ali to je tako kad netko dugo traje.

Nadala ćemo osim po rezultatima pamtiti i po čupkanju, gaćica i majice prije svakog servisa. Bio je to njegov način koncentracije.

Ovakvom asu se može samo poželjeti dag i sadržajan izvan teniski život, iako je teško zamisliti da on svoje iskustvo neće prenositi na mlade.

Petar Pismestrović
Petar Pismestrović
Rođen 3. svibnja 1951. godine u Srijemskoj Mitrovici. Nakon mature u Zagrebu upisuje Fakultet političkih znanosti, a od 1970. radi kao profesionalni karikaturist. Jedan je od utemeljitelja Hrvatskoga društva karikaturista (HDK). Surađuje sa više od 40 različitih tjednika i dnevnih listova, organizira 25 samostalnih izložbi te sudjeluje na mnogobrojnim svjetskim i domaćim festivalima karikatura. Pismestrović živi u Austriji i radi za "Kleine Zeitung". Od 1996. godine je austrijski državljanin.