spot_img

Održana završna konferencija projekta „Usvojeni za usvojene“

„Ljubav stvara porodicu – Pozitivna iskustva usvajanja u regionu“

Bezuslovna ljubav prema detetu i razumevanje ključ su za prevazilaženje svih teškoća kroz koje dete i roditelji prolaze, bez obzira na biološke veze, jedan je od zaključaka onlajn konferencije „Ljubav stvara porodicu – Pozitivna iskustva o usvajanju“, završnog skupa drugog ciklusa projekta „Usvojeni za usvojene“. Ovaj regionalni događaj okupio je oko sto stručnjaka i pojedinaca iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine, koji su tokom panel diskusije podelili svoja iskustva o usvajanju, sa ciljem osnaživanja porodica i podizanja svesti o značaju usvajanja, stavljajući naglasak na to koliko usvajanje može da bude pozitivno iskustvo i za usvojitelje i za usvojene.

„Projekat „Usvojeni za usvojene“ je započet iz moje želje da pomognem još jednoj usvojenoj osobi, zahvaljujući donatorima Petite Geneve Petrović i BlackRock-u što su omogućili da se oformi post-adoptivni servis u formi grupa podrške. Nakon današnje konferencije mogu da kaže da mi je drago da se više priča o temi, i da smo počeli da skidamo tabu sa nje“, rekla je Petra Divac, osnivač projekta „Usvojeni za usvojene“.

Projekat „Usvojeni za usvojene“ uspešno se realizuje već dve godine i predstavlja značajnu grupu podrške i razmenu iskustava između roditelja usvojitelja i mladih usvojenih. Drugi ciklus projekta je tokom prethodnih godinu dana uključio 30 učesnika u grupi za roditelje i 20 učesnika u grupi za mlade, koji su kroz interaktivne radionice i diskusije, imali priliku da dele svoja iskustva, postavljaju pitanja i dobiju odgovore i podršku jedni od drugih, kao i od psihološkinje i usvojiteljke dr Branke Radojević.

„Roditeljstvo dece koja su se, često, suočila sa nepovoljnim uslovima razvoja ima posebne zadatke za odgajatelje. Zbog toga su post-adoptivni servisi ključni, posebno u početnom periodu kada dete uđe u porodicu, ali i svim kritičnim razvojnim fazama deteta i porodice“, izjavila je dr Branka Radojević, psihološkinja i usvojiteljka.

„Iz mog iskustva kao majke jednog usvojenog i dvoje biološke dece, ono šta je najlepše u roditeljstvu je trenutak spoznaje bezuslovne ljubavi, bez razlike da li je dete biološki tvoje ili usvojeno, tu zaista nema razlike“ rekla je Ana Divac, usvojiteljka i osnivač Fondacije Ana i Vlade Divac.

„Veseli me činjenica da se u regiji napokon priča o posvajanju. Ja sam dugo mislila da sam ja jedna od rethih koja je usvojena, međutim nakon osnivanja moje inicijative, shvatila sam da ima još ljudi koji prolaze kroz slične situacije“ izjavila je Marta Divjak, osnivač inicijative „Moramo vam nešto reći“ u Hrvatskoj.

Tokom konferencije, učesnici su istakli važnost emotivne podrške, postojanje post-adoptivnih servisa kao što su grupe podrške, kao i izazove i radosti s kojima se susreću usvojitelji i usvojena deca. Poseban fokus bio je na pozitivnim ishodima usvajanja i kako je ljubav ta koja gradi porodicu, bez obzira na biološke veze.

„Ja lično nisam osetio stigmu tokom odrastanja zato što sam usvojen, tako da nemam tu vrstu traume. Međutim, sam trenutak saznanja da sam usvojen je za mene bio prilično traumatičan“, izjavio je dramaturg Željko Hubač, i dodao da su inicijative poput ovih grupa podrške odlična prilika za usvojene i usvojitelje da razmene iskustva i da tako lakše prebrode neke teške trenutke kroz koje prolaze.

Cilj konferencije koja je okupila veliki broj učesnika iz regiona, je da podstakne nove inicijative i dalje aktivnosti u podršci porodicama koje prolaze kroz proces usvajanja.

Izvor: divac.com

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.