spot_img

Kragujevac – strip prestonica Srbije

 „Nova štamparija“ iz Beograda na Božić 1932. godine pokreće ilustrovani dečiji list „Veseli četvrtak“, koji je u dve godine izašao u 39 brojeva. Da sve mora da bude veselo ponovilo se prvog četvrka februara 2008. godine, osnivanjem izdavačke kuće koja je objavljivala stare i nove priče. Strip autor i glavni urednik izdavačke kuće „Veseli četvrtak“ Dušan Mladenović predstljajući svoju kuću i gosta iz Italije Paskvale Frisenda izjavio je:

-Veliko je zadovoljstvo ljubitelja devete umetnosti što je u Srbiju, u Kragujevac na strip konferenciju „Kragujevac Komik Kon“ došao Paskvale Frisenda, najpoznatiji umetnik crtač „Teksa“, remek dela „Pagonije“. Danas smo svi dobro došli u Bonelli All Star! Reči Paskvala Frisenda da je srpsko izdanje „Patagonije“ izdavačke kuće „Veseli četvrtak“ najbolje na svetu, mnogo me veseli, jer je on čovek koji obraća mnogo pažnje na detalje i nema problem da ukaže na propuste! Kad ovo znamo priznanje ima veću težinu.

Od obnavljanja rada, svakog četvrtka objavljujemo bar jedan strip za kioske i sve više objavljujemo posebna kolekcionarska izdanja. Uprkos teškoćama „Kragujevac Komik Kon” ostvario je najveći stripski događaj ove godine u Srbiji. Pozdravljam entuzijazam organizatora i cele njegove ekipe, koja ljubav prema stripu želi da prenese na čitaoce. Volim da ovako nastave i da Kragujevac postane strip prestonica Srbije.

Miloš Ignjatović
Miloš Ignjatović
Priređivač Šumadijskog ateljea. Fotoreporter ,,Blica'', ,,LID-'a'', ,,Sportskog žurnala'', ,,Svetlosti'', ,,KG novina'', ,,Politike''.