spot_img

Godine istraživačkog rada i posvećenosti donele rezultate: I profesori iz Kragujevca na prestižnoj listi

Godine istraživačkog rada i posvećenosti nauci donele su rezultate profesorima iz Srbije. Njih 89 našlo se na prestižnoj Stenfordovoj listi. Čak 20 je kragujevačkih profesora.

Ovo je veliki uspeh imajući u vidu da se Stenfordova lista ažurira svake godine i da se prate različiti kriterijumi. Naši profesori skromno o tome govore, ističući da je nauka veoma uzbudljiva.

Po treći put, na Stenford listi našao se i dugogodišnji profesor sa Prirodno-matemetičkog fakulteta Svetislav Savović. U oblasti fizike stalno radi na inovacijama.

„Naravno, to zahteva određeni napor i permanentni rad, vrlo često dugogodišnji rad. Ja se bavim fizikom optičkih vlakana, koja su vrlo interesantna već duži niz godina, pre svega zbog potrebe za prenosom što veće količine podataka zbog interneta. Veća količina i velika brzina to su imperativi pre svega za ove nove mreže, kao što je 5G mreža koja je u svetu već uvedena“, kaže prof. dr Svetislav Savović sa Instituta za fiziku PMF Kragujevac.

I njegova koleginica sa Instituta za biologiju i ekologiju, profesorka Marijana Kosanić, bavi se istraživanjem iz oblasti mikologije, tačnije gljiva i lišajeva i njihovom primenom u različitim granama. I ona se treći put za redom nalazi na Stenford listi.

„Svakako je velika čast i zadovoljstvo naći se na ovako prestižnoj listi, koja se objavljuje svake godine i formira se na osnovu različitih kriterijuma. U obzir dolazi pre svega produktivnost samog autora odnosno broj radova koje je neki naučnik objavio, zatim citiranost tih radova u radovima drugih istraživača, broj samostalnih radova istaživača i to su osnovni kriterijumi na osnovu kojih se formira ova lista“, navodi prof. dr Marijana Kosanić.

Od više od 210 hiljada naučnika iz celog sveta, ove godine na listi je 89 srpskih istraživača iz raznih oblasti, zahvaljujući kojima je Srbija prepoznata mnogo izvan granica naše zemlje.

Izvor: n1info.rs

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.