spot_img

Najvažnije strip nagrade regiona u Leskovcu

Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ je za svega mesec i po dana osvajila jedanaest međunarodnih strip nagrada, među kojima su neke od najvažnijih strip nagrada u Makedoniji, Rumuniji i Srbiji.

Polaznici Leskovačke škole stripa imali su jako uspešno leto što se internacionalnih nagrada tiče. Na sedmom Međunarodnom Festivalu istorijskog stripa, jedinom festival istorijskog stripa u Istočnoj Evropi, koji je trajao od 15-18. avgusta u Regionalnom istorijskom muzeju u Brašovu u Rumuniji Leskovačka škola stripa je ostvarila zapažen uspeh.

U konkurenciji od četrdesetak autora iz Srbije, Poljske, Hrvatske, Makedonije, Bugarske, Rumunije i Belgije od šest ravnopravnih nagrada za najbolji istorijski strip, četiri su ostale u Rumuniji, a dve su otišle u Leskovac.

Žiri sastavljen od najeminentnijih rumunskih strip teoretičara i istoričara jedine dve nagrade koje su otišle van Rumunije dao je stripovima “Vera i nevera” i “Čegar” iz serijala “Vekovnici” koje je napisao predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović a koje su nacrtali i obojili Vladimir Aleksić, Dragan Stokić Rajački, Milan Jovanović, Dražen Kovačević, Aljoša Tomić i Đorđe Krajinović. Tri dana kasnije, otvoren je 21. Međunarodni salon stripa u Velesu, najstariji festival stripa u Makedoniji. Na ovom makedonskom festivalu koji je trajao od 21. do 25. avgusta u konkurenciji od 351 jednog strip autora, žiri je dodelio je drugu nagradu festivala stripu “Vera i nevera” iz serijala “Vekovnici” scenariste Marka Stojanovića, crtača Vladimira Aleksića, Milana Jovanovića Dražena Kovačevića  i koloriste Aljoše Tomića.  Žiri je sem glavne nagrade, dodelio i nagradu festivala za najbolji scenario Marku Stojanoviću za strip “Analiza smrti” koji je nacrtao Razvan Bronesku iz Rumunije, dok je nagradu za najbolji strip učenika osnovnih škola van Makeodnije dobio Vuk Stojanović, polaznik Leskovačke škole stripa. Sama Škola stripa je uz to dobila i specijalno priznanje za masovno i organizovano učešće na festivalu. Potom je polaznik Leskovačke škole stripa Strahinja Spasić osvojio drugo mesto u kategoriji od 16-10 godina za svoju ilustraciju na manifestaciji Fantastični konkursi u organizaciji Tolkinovog društva, Udruženja Valinora Srbija i Društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić” održanom 23. septembra u Domu omladine u Beogradu.

Kruna ovog perioda usledila je na 21. Međunarodnom salonu stripa u Beogradu, gde je Leskovačka škola stripa u konkurenciji od 148 učesnika iz 23 zemlje sveta osvojila najveći broj nagrada. Marko Stojanović osvojio je nagradu za najbolji klasičan strip za delo “Četiri pucnja za Sema Karsona” urađeno sa bosanskohercegovačkim crtačem Osmanom Hajdarevićem, nagradu za najbolji scenario festivala za strip “Morality Play” (Moraliti Plej) sa grčkim crtačem Vasilisom Gogdzilasom i nagradu izdavačke kuće “Makondo” za strip “Jeftino i skupo” iz serijala “Vekovnici” sa crtačem Sabahudinom Muranovićem Muranom i koloristom Tiberijem Bekom. Uz to, nagradu za najbolji crtež osvojio je bugarski crtač Ivan Koritarev za strip iz serijala “Vekovnici” “Beskrajna priča” po scenariju Marka Stojanovića. Vrhunac festivala i čitavog perioda protkanog nagradama bio je dodeljivanje nagrade “Srećko Jovanović” Leskovačkoj školi stripa “Nikola Mitrović Kokan” koju dodeljuje grad Gornji Milanovac i izdavačka kuća “Dečje Novine Dositej”. Nagrada nosi ime po Srećku Jovanoviću, osnivaču stripovskog giganta iz perioda bivše Jugoslavije, “Dečijih novina”, dodeljuje se za afirmaciju i doprinos devetoj umetnosti u Srbiji, a ovo je prvi put u njenoj istoriji da je dodeljena ne nekom pojedincu, već instituciji, što Leskovačka škola stripa “Nikola Mitrović Kokan” jeste.

Na pitanje koje bi od osvojenih nagrada izdvojio, Marko Stojanović konstatuje: “Velika je počast što su gotovo sve najbitnije strip nagrade iz okruženja ove godine završile u Leskovcu. Budući da mi je osnovno opredeljenje strip scenario, činjenica da sam ove godine osvojio nagrade za najboljeg scenaristu Srbije i Makedonije bi trebala da mi bude važnija od drugih priznanja, pa čak i od toga što sam sa svojim saradnicima u Rumuniji uzeo dve od šest ravnopravnih nagrada.

No, najvažnije je ono priznanje koje nosi potpis gradonačelnika Gornjeg Milanovca, nekadašnje prestonice stripa bivše SFRJ, Dejana Kovačevića, i ime osnivača “Dečijih novina” Srećka Jovanovića. Ta svojevrsna nagrada za doprinos srpskom stripu po prvi put odlazi nekoj instituciji a ne nekom pojedincu, a meni je puno srce da je to škola stripa koja nosi ime jednog od najvernijih i najvrednijih saradnika nekadašnjih “Dečijih novina”, mog pokojnog učitelja i mentora Nikole Mitrovića Kokana…”

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.