spot_img

Čekajući voz na slijepom kolosijeku – Nova knjiga poezije u izdanju udruženja Nekazano

Međunarodno udruženje književnih stvaralaca i umjetnika Nekazano objavilo je knjigu poezije „Čekajući voz na slijepom kolosijeku“ Zdravka Đuranovića, poznatog crnogorskog muzičkog i estradnog umjetnika. Riječ je o knjizi ljubavne poezije a ovo je njegova druga knjiga, Nekazano je izdavač obadvije knjige.

Knjiga je luksuzno izdanje, sa tvrdim koricama grafički i tehnički odlično urađena. Lektor ovog izdanja je Ina Đuranović, njegova kćerka, koja je u ovoj ulozi bila i u prethodnoj knjizi. Recenzenti su Prof. dr Draško došljak i dr sc. iur. Nina Radulović, koja u svojoj recenziji kaže:“ Svojom lirskom poezijom Zdravko slavi ljubav. Sve njegove žene nijesu objekt, već subjekt ljubavi kojem se divi i pokazuje poštovanje. One su bezvremene i svježe jednako kao i onda kada su bile voljene („Oktobarska kiša“). Tako poželjan odnos prema ženi može da ima samo gospodin ili, kako sam za sebe kaže, „(Kao) posljednji don“. Ipak, magični recept za ljubav kao trajnu kategoriju blagostanja i sreće nije pronašao, možda zato što nije našao Penelopu. No u njegovom slučaju, sve su te žene u nekom trenutku bile Penelopa, a život odiseja s usponima i padovima. Zato je čitanje takve odiseje izuzetno poučno i za muškarce i za žene jer hrabri na ustajanje poslije padova i neodustanak od potrage („Zbog čega piješ, neznani druže“, „Vjerujem“, „Vjeruj u anđela“). Radi se o poduci ne samo o ljubavi, nego i o samom životu, što je tematika koju obrađuje, ali ne ponavlja, već istrajno ide naprijed iz situacije u situaciju.

„Pred nama je sjajna knjiga, sjajnog umjetnika. U prethodnoj knjizi „Izviraće đe je izviralo“ Zdravko je opjevao svoju ljubav prema svim krajevima Crne Gore. Prema svim narodima, svim sokacima, planima, rijekama i sl. A u ovoj knjizi je opjevao Ženu i ljubav prema ženi. Uradio je to na zbilja poseban, svoj način. Raduje me što se i ovog puta odlučio da Nekazano bude njegov izdavač i da promoviše njegovu pisanu riječ. Uskoro ćemo organizovati i promociju knjige i zajedno sa Zdravkom obećavamo da će biti sjajna. Biće pjesme, glume, recitacije, poezije. Biće to nezaboravno veče!“ – kazao nam je Labud N. Lončar, urednik izdanja i predsjednik Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika Nekazano.

Zdravko Đuranović

Zdravko Đuranović, sanjar i boem, rođen je 09. juna 1959. godine u Titogradu, gdje je i završio školovanje. Počev od 16. godine života, posvetio se pisanju pjesama, muzike i vokalnim izvedbama, otkrivajući svoj dar na prostorima unutar i izvan domovine, čemu svjedoči opus koji se procjenjuje da obuhvata preko petsto autorskih radova. 

Neki od spomenutih radova istaknuti su u zbirci poezije Izviraće đe je izviralo, koju je objavio 2022. godine, kada mu je za njegov muzički život, duži od četrdeset godina, dodijeljena nagrada 19. decembar. 

Knjiga koju čitate sadrži mali dio autorovih ispovijesti o rođenju i propadanju ljubavi, vremenu kao neprijatelju strasti, ljepoti koja skončava razočaranjem, neuspjesima koji vode samospoznaji.  Ujedno je njegova druga knjiga, napisana uz obećanje o trećoj.

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.