spot_img

Poetsko veče uz zvuke gitare i vino

Veče poezije, muzike i vina održano je  u prostorijama Mapo City u Capital plaza u Podgorici.

Bilo je to posebno veče, obojeno prijateljstvom, talentom, nasledjem tradicijom i sve se to stopilo u jednu emociju koja je na prisutne ostavila snažan utisak. Ovo veče nam je bilo putokaz i nada za neko “bolje sjutra” i dokaz da kvalitet i umjetnost zauzimaju značajno mjesto u svakom društvu.

Inicijator večeri je Danijela Milić, naše gore list, vodjena jakim motivom da pošalje poruku da se trebamo baviti poezijom i kvalitetnom muzikom, kao i umjetnošcu bilo koje vrste jer ona oplemenjuje dušu. Uspjela je da spoji meridijane, gradove, talente i prijatelje…. od Bara, Njujorka do Podgorice i sve je to dalo jak pečat ovoj večeri koja je se po mnogo čemu razlikovala od uobičajenih dogadjaja jer su prije svega bili prisutni ljudi koji su razumjeli svaki stih i svaki akord.

Član je Medjunarodnog udruzenja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“ iz Bara koje je objavilo neke njene pjesme.

Danijela Milić

Pjesnikinje Danijela Milić i Tanja Bakić su čitale svoje stihove, dok su gitaristi Srdjan Bulatović i Darko Nikčević, gitaristi sa više od tri decenije uspjesne karijere, upotpunili veče svojim kompozicijama.  Poezija uz pratnju gitara, počev od Danijeline pjesme Vinograd koja je pokazala šta znači loza kao porijeklo i loza koja radja groždje, propraćena melodijom Vrsute, izazvala je veliku emociju kod publike koja je ovacijama pozdravila ovu prezentaciju.

U svojoj uvodnoj riječi, moderatorka ovog dogadjaja Dijana Nikolić, istakla je kako je “vino poezija u boci” i kako je to neraskidivo trojstvo: poezije, muzika i vino. Dijana Nikolić je takodje ukazala na simboliku koja je uvijek prisutna u svemu što nas okružuje i da Univerzum sve posloži kako treba, pa je simbolika i to da je upravo Danijela Milić našim muzičarima Srdjanu i Darku organizovala dva koncerta u čuvenom Karnegi holu u Njujorku. Simbolično je da su oni na sceni 33 godine, da je Karnegi hol osnovan prije 133 godine te i da je Danijela Milić iz svog rodnog Bara otišla u Ameriku prije 33 godine… noseći sa sobom sva sjećanja na krš i draču, na čokot vinove loze i svoju dušu, kako poetski kaže, “plavoslanu”.

Upravo nas je ta njena duša spojila u jedno i realizovala ideju da se u njenoj Crnoj Gori svi okupe pred publikom, unaprijede saradnju, spoje talente i prodube prijateljstvo i saradnju, prenoseći emocije na publiku i budeći osjećaj zajedništva. Posebno i spontano iznenadjenje  na završnici večeri je bio Ilija Gojović, poznati muzički interpretator i slikar, otpjevavši dvije pjesme uz pratnju gitarista, što je dodatno učinilo da veče bude čarobno i prisutne ostavi bez daha.

Kako je navedeno, veče je bilo spoj meridijana i medju prisutnima su bili i gosti iz Francuske koji nijesu razumjeli riječi poezije, ali su osjetili emociju, prepoznali ritam gitare jer umjetnost nema jezik, ona ima samo emociju koja moze da vas dotakne, bilo kojim jezikom da govorite.

Kada umjetnici na sceni razgolite svoje srce, i publika neizbježno otvori svoje, stvarajući čaroliju koja je te večeri ispunila svaki kutak prostora.

Želimo da ovakve večeri postanu praksa, što je bila ujedno i iskrena želja publike, koja je bila željna i “žedna” ovakvih i sličnih dogadjaja

Mapo city je bio dostojan domaćin ovom dogadjaju koji je svojim prostorom i organizacijom upriličio da sve dobije veću dimenziju.  Takodje je sve bilo propraćeno snimateljskom ekipom TV7, u organizaciji Jelene Garić, i više o dogadjaju možete pogledati u posebnom prilogu koji će biti emitovan na TV7.

*

Danijela Milić

Danijela Milić rođena je u Baru 1974. godine, a pjesme piše još od „Zidnih Novina“ osnovne škole „Meksiko“. More joj je vječna inspiracija, čežnja i mastilo. U poeziji nalazi utjehu, sugurnost i najvjernijeg prijatelja. Svjetski je nomad već preko tri decenije. Živjela je i putovala širom svijeta — od Amsterdama do Ammana, Bejruta do Bogote, Popajana do Porta, Strazbura do Sejšela, Nairobija do Njujorka.

Angažovana je u mnogim kulturnim, umjetničkim i humanitarnim aktivnostima koje su od značaja kako za dijasporu tako i na globalnom nivou. Sa ciljem promovisanja umjetnosti i kulture u dijaspori osnovala je LeitmotivArts 2013. godine, uz poseban fokus na podršku i promociju mladih umjetnika sa Balkana. Organizovala je kulturne događaje u SAD uključujući , između ostalih, koncerte u Karnegi holu u Njujorku, u Kenedi centru u Vašingtonu, u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, te brojne književne prezentacije autora Vladimira Pištala širom Amerike, te i izložbe i humanitarne večeri. Producent je dva albuma džez muzike i ko-producent jednog animiranog filma o Nikoli Tesli.

Poeziju objavljuje u zbornicima poezije, elektronskim časopisima i na veb portalima. Idejni je tvorac i urednik prve knjige poezije Ujedinjenih Nacija, „Sauti – Poems of Healing“, koja u dva toma sadrži sto pjesama na nekoliko različitih jezika, među kojima su i neke njene. Takodje je i jedan od autora knjige „You Matter – How Women Reclaiming Their Power Are Changing The World” (Becker-Hill Books) u kojoj govori o moći ljubavi. Koristi poeziju kako bi pokrenula dijalog i podigla svijest o različitim društvenim temama, doprinijela destigmatizaciji mentalnog zdravlja i drugim pozitivnim promjenama u društvu.

Danijela je diplomirala političke nauke i francuski jezik, magistrirala javnu administraciju, i trenutno je na doktorskim studijama komunikacija. Sebe smatra vječnim studentom života. Trenutno obavlja fukciju eksperta u oblasti politike ljudskih resursa u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, u Komisiji za međunarodnu javnu službu.  Živi između Njujorka, obale Ženevskog jezera i rodne Crne Gore.

Član je Međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika Nekazano.

 

Izvor: LeitmotivArts

 

Labud Lončar
Labud Lončar
LABUD N. LONČAR Rođen je 1964. god. u Ivangradu, današnje Berane. Penzionisani profesionalni vojnik. Bavi se pisanjem poezije i proze. Osnivač i predsjenik međunarodnog udruženja književnih stvaralaca i umjetnika „Nekazano“, iz Bara. Objavio je pet knjiga poezije:„Rođenje suze“, „Ostavljanja“. „Na poleđini sna“, “Ako prećutim pjesmu” i „Sidro noći“ I jednu knjigu kratkih priča „Svako ostavi neki trag“. Zastupljen je u pedesetak domaćih i stranih zbornika i antologija. Njegovi radovi i knjige prevedeni su na engleski, nemački, ruski, francuski, kineski, bengalski, bugarski, poljski, makedonski, albanski i slovački jezik. Dobitinik je mnogih priznanja i nagrada. Između ostalog nagrađen je objavljivanjem svoje treće knige “Na poleđini sna” – na Amazonu a pod teretom najbolje pjesme na konkursu “Društva živih pjesnika” između 4000 kandidata. Dobitnik je "Gramate Knjaza Miloša" za nacionalni doprinos ukupnoj srpskoj književnosti koju dodjeljuje Ministarstvo kulture Srbije i Udruženje književnika Srbije. Takođe, dobitnik je "Povelje Cara Konstantina i carice Jelene“ koju mu je dodijelilo Udruženje književnika Srbije i Ministarstvo kulture Srbije. Renomirana i tradicionalna poljska književna nagrada “Klemens Janicki Ianicus” 2022. god. dodijelila mu je za izuzetan književni rad i doprinos evropskoj poeziji, Međunarodna poetska manifestacija „Ohridski poetski biser“ iz Ohrida dodijelila mu je specijalno priznanje „Ohridski biser“. Srpsko akademsko društvo „Vizantija“ dodijelila mu je „Blagodarje“ za doprinos i širenje kulture. Kulturni centar „Hadži Ruvim“ iz Lajkovca dodijelilo mu je Zlatnu medalju „Hadži Ruvim“. Međunarodni festival “Struški književni susreti”, Kulturni centar „Bran“ i Makedonska kulturna riznica dodijelilo mu je priznanje “Petkov amanet” kao najboljem stranom književniku za 2023. god. Kao i „Zlatnu blagodarnicu“. Član je Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Crne Gore. Počasni član „Scene Crnjanski“ iz Beograda, Kluba književnika Beograda i Kulturnog salona „Stenka“. Osnivač je i Glavni i odgovorni urednik portala za umjetnost i kulturu “Nekazano”. Takođe, osnivač je i glavni urednik časopisa za kulturu i umjetnost ”Nekazano” i istoimenog časopisa za Haiku -”Nekazano”. Časopis za Haiku „Nekazano“ je prvi zvanični časopis za Haiku na području Crne Gore. Osnivač je Festivala ljubavne poezije “Pjesnik – Svetionik”. Živi i stvara u Baru.