spot_img

Između miline i užasa – ‘Les Sisters’

       Ovaj prilog bi bio treći po redu u kome se predstavlja neki rad scenariste Kristofa Kaznova (Cazenove), ovog puta sa naglaskom na serijalu „Sestre“ (u francuskom originalu prepoznatljivo stilizovano kao Les Sisters). Albumi jednotabličnih omladinskih stripova krenuli su neke 2008. a neku godinu kasnije i animirana serija, sa po potrebi neznatno izmenjenim imenima i okolnostim/ činjenicama (npr. mlađa sestra se umesto Morin (Maureen) zove Marin). Za likovni rad na stripu, skupa sa bojenjem, zaslužan je  umetnik Vilijam Mori (obično mononimno navođen kao William) koji je, rekosmo nekom prethodnom prilikom, inspiraciju dobrim delom prikupio iz svog porodičnog iskustva – ako neko proprati koji prizor iz animirane serije, zapaziće da su i likovi roditelja jasno prikazani, za razliku od osenčenja i indirektnih uglova posmatranja, kad je u pitanju strip. No, to je svakako blaže ograničenje od gotovo tabuiziranog pristupa u (ne)prikazivanju odraslih npr. u stripu Peanuts sa Čarlijem Braunom.

 

Dakle imamo stariju sestru Vendi, koja je, iako tek mlađa tinejdžerka, obično prikazana u

Foto: amazon.ca

manje-više stabilizovanoj vezi sa dečkom Maksom (Max, Maxon, Maxence) Kao njena najbolja drugarica ističe se Semi (Sammy)- Mlađa sestra Morin ima oko 7 godina (očito ide u školu) a u kućevnim uslovima je uglavnom prikazana sa po jednom čarapom na nozi! Njene dobre drugarice su Anais i Lulu. Tu je i bliska rođaka Kamij (Camille), po godinama bliža Vendi… E sad, starija sestra je svakako značajan uzor za Morin, ali nekim svojim držanjem malena je prosto izluđuje (obratimo pažnju na vrlo efektne prikaze izraza lica!) Prisutno je, naravno,  posezanje za sestrinim stvarima (prostorom u sobi/ na krevetu, knjigama, pa i njenim dnevnikom), brojne maštovite igrarije koje izazivaju  nered, nesporazumi i ispadi usled neupućenosti i neiskuistva, nesvesno ometanje u društvu, razna sitna lukavstva (to je uzajamno, sa promenljivim uspehom…) i druge situacije u kojima bi trebalo, a ne uspevaju, da funkcionišu zajedno… Pored svega, dve sestre su u dubini duše dosta privržene jedna drugoj, u sestrinskoj ljubavi kakva i priliči da bude, što nakon svega valjda opravdava i naš naslov. Aktuelne prilike su obogaćene i osvrtima na ranije trenutke odrastanja, počev od rođenja Morin, ali i primerima pretpostavljene vizije nekih trenutaka kada su ove devojke već poodrasle  (i gle lepote, pritom je Vendi još uvek u vezi sa Maksom :-)

Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.